Οι στρατηγικές που πρέπει κάθε επιχείρηση να υιοθετήσει

3 min read

Μια εταιρεία οφείλει να προσφέρει την καλύτερη δυνατή δουλειά που μπορεί. Ωστόσο το καλό αποτέλεσμα της δουλειάς δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για να χαρακτηριστεί ως μια καλή επιχείρηση. Ένας ακόμη παράγοντας κρίσιμης σημασίας είναι το ESG, το οποίο αν δεν ξέρετε είναι η ώρα να το μάθετε αλλά και να γνωρίσετε τη σημαντικότητα του!

Τι είναι το ESG;

Το ESG πρόκειται για τη συντομογραφία των λέξεων Environmental, Social, and Governance, δηλαδή Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση. Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις αξιολογούν τον αντίκτυπο τους σε αυτούς τους βασικούς τομείς, αλλά ας τους δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Environmental - Περιβάλλον

Τα περιβαλλοντικά κριτήρια αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία επηρεάζει και σέβεται το περιβάλλον, καθώς και πως αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή.

Social - Κοινωνία

Τα κοινωνικά κριτήρια αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία συμπεριφέρεται στους εργαζομένους της, στους προμηθευτές, τους πελάτες κλπ. Λαμβάνονται υπόψη τα Εργασιακά και Ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των ζώων και η προστασία του καταναλωτή καθώς και η υγεία και η ασφάλιση των εργαζομένων και την ισότητα των φύλων.

Governance - Διακυβέρνηση

Η εταιρική διακυβέρνηση αναφέρεται στον τρόπο που διοικείται η εταιρεία, την επιχειρηματική ηθική, τις αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων καθώς και τη διαφάνεια που υπάρχει στην εταιρεία.

Γιατί αποτελούν σημαντικά κριτήρια;

Δεδομένου ότι ζούμε σε μια εποχή όπου η ανάγκη για βιωσιμότητα και υπευθυνότητα είναι κατεπείγουσα, οι παράγοντες του ESG, είναι εξαιρετικά σημαντικοί. Σε έναν κόσμο που έχει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, τις κοινωνικές ανισότητες και την μεγάλη ανάγκη για διαφάνεια είναι σημαντικό για κάθε εταιρεία να δρα με γνώμονα το ESG!

Με το ESG ως γνώμονα λοιπόν οι εταιρείες μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να εντοπίσουν αλλά και να διαχειριστούν τους κινδύνους, να βελτιώσουν την ευθύνη που έχουν ως προς την κοινωνία, να ενισχύσουν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα αλλά και την ικανοποίηση των προσδοκιών των συνεργατών της και του κοινού της!

Πιο συγκεκριμένα μια εταιρεία που σκέφτεται και φροντίζει για την βιωσιμότητα και το περιβάλλον μειώνει τον αρνητικό τους αντίκτυπο στο περιβάλλον, κάτι που είναι κρίσιμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διατήρηση των φυσικών πόρων. Επίσης με τον τρόπο αυτό η εταιρεία δημιουργεί ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο είναι πιο πιθανό να αντέξει στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Μια εταιρεία που φροντίζει τους εργαζομένους της και τους πελάτες της προσελκύει καλύτερους ανθρώπους και δημιουργούνται έτσι πιο δυνατές σχέσεις εμπιστοσύνης, ενισχύοντας την εταιρική φήμη. Η διαφάνεια στη διοίκηση και η λήψη ηθικών αποφάσεων μειώνει τον κίνδυνο σκανδάλων ή κακής διαχείρισης.

Οι εταιρείες που υιοθετούν ESG στρατηγικές δεν παίρνουν μόνο μια ηθική απόφαση, αλλά και μια έξυπνη επιχειρηματική απόφαση! Πριν απαντήσουμε στο γιατί, αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με μια ανασκόπηση της McKinsey & Company για το 2023, οι εταιρείες με ισχυρές πρακτικές ESG έχουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις από τις αντίστοιχες εταιρείες. Η έρευνα έδειξε 23% υψηλότερη κερδοφορία και 30% μεγαλύτερη πιθανότητα μακροπρόθεσμης επιτυχίας.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι εταιρείες με ισχυρές ESG πρακτικές έχουν καλύτερη διαχείριση κινδύνων και διαχείριση, γεγονός που τις προστατεύει από απρόβλεπτες κρίσεις, νομικά ζητήματα και κανονιστικές ποινές. Αυτές οι εταιρείες προσελκύουν επενδυτές και πελάτες που εκτιμούν την υπευθυνότητα, χτίζοντας μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης.


ESG